Horus

Horus. Akryl på papyrus från Egypten av Jan D Lindgren

Horus. Akryl på papyrus från Egypten av Jan D Lindgren.

Horus, egyptisk Hor, Har, Her, eller Heru, i forntida egyptiska religionen, en gud i form av en falk vars högra öga var solen eller morgonstjärnan, som representerar makt och kvintessensen, och vars vänstra öga var månen eller aftonstjärnan, representerande läkning. Horus visades som en lokal gud på många platser och under olika namn och epitet-till exempel, som Harmakhis (Har-em-akhet ”Horus i horisonten”), Harpocrates (Har-pe-khrad ”Horus barnet”) , Harsiesis (Har-si-Ese ”Horus, Isis son”), … (Källa; Encyclopedia Britannica)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.