La Grenouillère av Auguste Renoir

La Grenouillère by Auguste Renoir

La Grenouillère av Auguste Renoir #konst #Renoir #impressionism #Nationalmuseum

”September 1869. Vid floden Seines strand några mil väster om Paris står Auguste Renoir och Claude Monet och målar. Motivet är La Grenouillère, ett nöjesetablissemang där lediga parisare äter lunch, badar eller tar en tur på floden i roddbåt. Monets och Renoirs målningar från La Grenouillère betraktas idag som startpunkten för impressionismen, en av de konströrelser som mest radikalt förändrat vårt sätt att se och uppfatta den synliga verkligheten. Impressionisterna värdesatte det hastigt fångade intrycket och det skissartade mer än det genomarbetade.” – Denna text är ett utdrag hämtat från Per Hedströms introduktion till utställningen 100 fantastiska målningar på Nationalmuseum/Konstakademien i Stockholm.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.